M.Of.481/13.07.2012 - Hotarare nr. 670/2012 din 04/07/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004
- Sunt aduse precizari importante referitoare la limitarea la 50% a deducerii TVA si cheltuielilor aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului vehiculelor si a costurilor legate de utilizarea acestora.
Important! Restrictiile nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, nu se aplica limitarea la 50% a deducerii taxei si cheltuielilor. Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie:
- sa detina documentele justificative prevazute de lege (factura, bon fiscal)
- sa intocmeasca foaia de parcurs
Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA si a cheltuielilor aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului vehiculelor si a costurilor legate de utilizarea acestora.
Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.
Nu se aplica limitarea la 50% a deducerii TVA si cheltuielilor in cazul vehiculelor utilizate potrivit destinatiilor prevazute mai jos (utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila cu exceptia situatiei in care se poate face dovada unei practici abuzive):
- utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
- pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
- utilizate ca marfuri in scop comercial.
Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate de la limitarea la 50% a deducerii TVA si cheltuielilor aferente rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
= > In ceea ce priveste impozitele si taxele locale retinem urmatoarele completari:
Referitor la obligatia locatarului de a comunica locatorului valoarea lucrarilor de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere efectuate, sunt aduse urmatoarele precizari:
- in cazul in care valoarea acestor lucrari nu depaseste 25% din valoarea cladirii, locatarul nu are obligatia sa o comunice locatorului;
- in cazul in care in cursul unui an fiscal se efectueaza mai multe astfel de lucrari, a caror valoare individuala este sub 25%, dar cumulat depaseste 25%, locatarul are obligatia de a comunica locatorului valoarea totala, in termen de 30 de zile de la data la care se atinge acest nivel.
Se face precizarea ca nu include TVA baza de calcul a:
- valorii declarate pentru stabilirea taxei pentru eliberarea autorizatiilor de construire;
- impozitului pe spectacole.
= > Dintre precizarile si completarile in domeniul contributiilor sociale obligatorii enumeram:
- notiunea de „venit din salarii” presupune ca aceste venituri pot fi sub forma baneasca si/sau in natura;
- se includ in baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, numai indemnizatiile suportate de angajtor in caz de concediu medical sau in caz de accident de munca ori boala profesionala, nu si partea de indemnizatie suportata din fonduri (FNUASS si Fondul de accidente de munca);
- D112 se depune de catre persoanele fizice ce au calitatea de angajat in state terte, care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale, precum si de persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si ale posturilor consulare acreditate in Romania.
- in cazul drepturilor salariale acordate prin hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile se aplica un tratament fiscal unitar pentru toate contributiile sociale obligatorii
- venitul declarat de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, este de fapt un venit ales de contribuabil, cuprins intre 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si echivalentul a de 5 ori acest castig.
« Arhiva noutati legislative