Hotararea nr. 367/27.05.2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a adus precizari importante privind regimul de TVA ca urmare a introducerii cotei reduse de 9% la alimente si servicii de alimentative publica de la 1 iunie. Iata cateva exemple care v-ar putea fi de folos:
Cum se factureaza TVA la pachetele turistice care includ bauturi alcoolice?
Normele precizeaza ca in cazul facturarii cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau all inclusive, cota de TVA de 9% se va aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice.
Cum procedam in cazul bauturilor alcoolice livrate ca parte a serviciilor de restaurant ori catering?
Normele aduc precizari privind regimul TVA aferent bauturilor alcoolice care sunt livrate ca parte a serviciilor de restaurant ori catering. Astfel, orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota de TVA de 24%, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.
Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage dupa sine aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client. Totusi, in cazul in care se livreaza si bauturi alcoolice, acestea se vor factura cu TVA 24%.
Care sunt cotele de TVA in cazul pachetelor care cuprind bunuri cu 9% si cu 24%?
Normele aduc precizari cu privire la cotele de TVA aplicabile in situatia in care se comercializeaza pachete care cuprind bunuri supuse atat cotei de TVA de 9%, cat si cotei de TVA de 24%. Astfel, se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate. In caz contrar se aplica TVA standard de 24% la valoarea totala a pachetului.
Exemplu: La vanzarea unui cos care are un pret total, care cuprinde atat produse alimentare, cat si bauturi alcoolice si produse cosmetice, se aplica cota de TVA aferenta fiecarui produs in parte.
Sunt exceptate de la aceste prevederi bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor, in aceasta situatie aplicandu-se cota de TVA aferenta produsului principal comercializat. Practic, bunul acordat in vederea stimularii vanzarii are valoare de vanzare 0, TVA-ul fiind cel aferent bunului care este efectiv comercializat.
Exemplu: La vanzarea unui aragaz, daca comerciantul ofera gratuit un pachet de spaghete, se considera ca acesta este acordat gratuit, in scopul stimularii vanzarilor, iar cota aplicabila pentru vanzarea aragazului este de 24%.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vrei sa stii ce modificari intra in vigoare din 2016 in materie de fiscalitate? Te invitam la Seminarul Interactiv – Noutati in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Detalii: http://www.contexpert.ro/invitatie-seminar
Alte stiri din categoria Noutati legislative:
Impozitul forfetar se intoarce
A fost publicata legea “Business Angels”
Alte articole din categoria Ultimele stiri:
Dintre serviciile Contexpert: