Codul fiscal a primit azi votul final al Camerei Deputaţilor si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Dintre masurile de relaxare fiscala a ramas doar scaderea TVA la 20% din 2016. Celelalte – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea taxei pe stalp si diminuarea nivelului accizelor cu 18% in medie, plafonul de cinci salarii medii pentru plata contributiilor – au fost amanate pentru 2017.
Actul normativ va fi trimis la promulgarea de catre presedinte. Conform Constitutiei, acesta este obligat sa il promulge, dupa ce a facut deja singura cerere de reexaminare permisa. Prin urmare, dupa publicarea in Monitorul Oficial, noul Cod fiscal va deveni lege si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Relaxarea fiscala a fost amanata, insa noul cod mentine prevederile care majoreaza rata efectiva de taxare. Cel mai mare impact va fi asupra antreprenorilor, persoanelor cu activitati independente si a persoanelor fizice care detin cladiri nerezidentiale.
Astfel, contributiile de asigurari devin obligatorii pentru toate veniturile (salarii, activitati independente, drepturi de autor, dividende etc) fara plafonare. De exemplu, unele venituri, cum sunt dividendele sau drepturile de autor, sunt scutite acum de contribuţia de sanatate, daca exista un contract de munca.
Un impact semnificativ va avea si schimbarea sistemului de de taxe locale. Subiectul impozitarii va fi destinatia cladirii, in loc de persoana. Astfel, taxele pe cladiri platite de persoanele fizice care detin spatii de birouri sau comerciale vor de cel puţin doua ori mai mari, din 2016, putand ajunge pana la de 20 de ori mai mari, in functie de decizia pe care o va lua consiliul local.