Noutati / Publicatii

 

Efectul noului Cod fiscal asupra chiriilor: Cresc preturile, se renegociaza contractele

Impozitarea cladirilor se modifica radical in noul Cod fiscal, votat de Parlament, aplicabil de la 1 ianuarie 2016.

Cotele de impozit vor fi aceleasi pentru cladirile nerezidentiale, cu scop comercial, indiferent daca proprietarul este persoana juridica sau persoana fizica.

Prin urmare, persoanele fizice care detin cladiri pe care le inchiriaza vor datora, de anul viitor, impozite mai mari decat in 2015.

Cat de mult vor creste impozitele depinde, in primul rand, de cota pe care o va alege consiliul local pe raza caruia se afla cladirea (conform Codului fiscal cotele vor fi intre 0,2% si 1,3%), iar, in al doilea rand, de valoarea impozabila care va fi valoarea de piata a cladirii asupra careia se va aplica cota de impozit. Trebuie precizat ca, o data cu schimbarea sistemului de calcul, cota de impozit se va aplica asupra valorii rezultate din raportul de evaluare, iar nu la valoarea impozabila stabilita de consiliul local (pe mp inmultita cu un coeficient de ajustare in functie de rangul localitatii si zona).

Pentru a intelege mai clar amploarea modificarilor, luam urmatorul exemplu:

O persoana fizica detine o cladire de 100 mp in Bucuresti, in zona A, pe care o inchiriaza unei firme.

In prezent:

Rezulta un impozit anual de 243 lei

In 2016:

Rezulta un impozit anual de 5.850 lei

Impactul majorarii impozitelor pentru chiriasi:

Contexpert estimeaza ca noul sistem de calcul va avea ca efect cresterea pretului chiriilor in cazul contractelor incheiate cu proprietari persoane fizice pentru cladiri nerezidentiale. Din acest motiv, contractele vor fi renegociate pentru a include in pret impozitele majorate. In schimb, in cazul contractelor care prevad ca toate cheltuielile (inclusiv impozitele) sunt suportate de chiriasi, cresterea pretului chiriilor nu va mai impune, probabil, o renegociere.

Principalele prevederi ale noului sistem de calcul:

Cotele de impozit nu mai sunt stabilite in functie de proprietarul cladirii, ci sunt stabilite in functie de destinatia cladirii:

In cazul cladirilor nerezidentiale cota aleasa de consiliul local se va aplica asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat. Atentie! Daca proprietarii persoane fizice nu efectueaza evaluarea, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pentru cladiri rezidentiale.

Cladiri cu destinatie mixta:

Daca proprietarii sunt persoane fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul pentru suprafata folosita in scop nerezidential.

Important: Daca este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza ca pentru cladiri rezidentiale.

Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct se datoreaza impozit:

Scade impozitul pe cladirile detinute de persoanele juridice

Cotele vor fi cuprinse intre 0,2%-1,3% pentru cladirile nerezidentiale fata de 0,25%-1,5%, in prezent. De exemplu, pentru o cladire cu o valoare impozabila de 10 milioane euro, impozitul poate fi cu pana la 20 mii euro mai mic, anual, fata de cel actual.

Raportul de evaluare pentru stabilirea valorii impozabile trebuie intocmit o data la 3 ani. In caz contrar, cota de impozit va fi de 5%. In acest moment, daca evaluarea nu este efectuata timp de 3 ani, cota de impozit este intre 10% si 20%, iar pentru cladirile nereevaluate in ultimii 5 ani cota de impozit este intre 30% si 40.

Atentie: Noul Cod fiscal a fost votat de Parlament pe 24 iunie si transmis presedintelui la promulgare pe 1 iulie. Legea nu a fost publicata, inca, in Monitorul Oficial.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

„Amnistia” fiscala pentru PFA, PFI, DDA a fost votata de Parlament

Probleme practice: Cum se aplica TVA de 9%? Cateva exemple utile

A fost publicata legea “Business Angels”

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Deveniti investitori cu doar 3.000 euro si veti primi scutiri de impozite

Codul fiscal aplicabil din 2016: Care sunt principalele noutati?

Codul de TVA, greu de primit

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere