Declaratia 394 va fi principalul instrument ce va fi utilizat de autoritati pentru determinarea riscului fiscal in vederea selectarii contribuabililor ce vor fi supusi inspectiilor fiscale. Din acest motiv, trebuie sa acordati o atentie marita si sa evitati, pe cat posibil, sa faceti raportari eronate.
Noua declaratie 394 este mult mai detaliata decat cea care se folosea anterior emiterii Ordinului 3.769/2015. Daca luam in calcul ca formularul are noua pagini de rezumat fata de numai una in cazul modelului utilizat pana acum, ne putem da seama ca volumul si gradul de detaliere a informatiilor de raportat vor creste enorm.
Care sunt consecintele si riscurile?
Este evident ca aceste informatii vor fi utilizate de organele fiscale in efectuarea controalelor. Prin urmare, dificultatile de completare a D394 se pot transforma in riscuri:
In referatul de aprobare a formularului, ANAF explica: ”datele colectate prin intermediul formularului propus vor contribui la imbunatatirea activitatii de analiza de risc”.
Ce se declara in plus?
In primul rand, trebuie sa retineti ca se declara toate achizitiile si vanzarile efectuate atat cu persoane inregistrate in scopuri de TVA, cat si cu cele neinregistrate, din Romania ori din afara Romaniei, raportarea fiind efectuata detaliat, pe fiecare cod/numar de inregistrare fiscala ori cod numeric personal.
De asemenea se raporteaza si:
De retinut: Unele dintre informatiile solicitate se regasesc deja in Declaratia recapitulativa de TVA formular 390, iar toate informatiile din noul formular 394 vor trebui corelate cu aceasta declaratie si, in mod obligatoriu, cu informatiile declarate prin decontul de TVA.
Ordinul 3.769/2015 se va aplica incepand cu 1 aprilie 2016, astfel ca in ianuarie si februarie se vor depune declaratiile 394 conform ordinului 3.596/2011. Insa, cei care au perioada de raportare lunara pentru TVA, trebuie sa redepuna pana pe 25 aprilie 2016, pe noul format, si declaratiile aferente lunilor ianuarie si februarie. In plus, formularul 394 va trebui depus si in perioadele in care nu s-a desfasurat activitate economica si, aparent, nu ar exista operatiuni de raportat.