Directia Generala de Antifrauda Fiscala a inchis activitatea a zeci de magazine, restaurante, case de schimb valutar pentru nereguli privind casele de marcat. Deciziile sunt consecinta schimbarii legislatiei de la 1 martie 2015.
Potrivit ordinului de ministru 218/2015, inspectorii Antifrauda sigileaza punctul de lucru pe loc si afiseaza vizibil pe toate usile de acces anuntul Activitate suspendata de Antifrauda ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale.
Recomandarea Contexpert: Sigilarea unitatii va poate afecta grav activitatea, existand chiar riscul inchiderii afacerii. Din acest motiv, respectarea stricta a legislatiei privind casele de marcat devine stringenta. Totusi, va semnalam ca inspectorii pot face exces de zel. Situatii care vi s-ar putea parea lipsite de importanta – sume pastrate pentru rest, necompletarea dispozitiei de plata predare monetar, diferente mici de numerar aflate in casa de marcat datorita tips-urilor primite de ospatari etc – va pot bloca activitatea.
Neregulile privind casele de marcat sunt sanctionate cu amenzi intre 10.000 si 15.000 lei. Totodata, inspectorii confisca sumele care nu pot fi justificate prin datele inscrise in bonurile fiscale, in registrul special sau in chitante.
Suspendarea/sigilarea intervine daca este constatata incalcarea uneia dintre obligatiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate:
De retinut! Societatile sanctionate au dreptul sa faca plangere in termen de 15 zile. Dar, conform noilor prevderi, plangerea nu mai suspenda executarea sanctiunilor dispuse, iar ruperea sigiliului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de pana la un an.
Principalele prevederi ale Ordinului ministrului finantelor publice 218/2015:
Ordinul aproba procedura de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
Cum se desigileaza unitatea?