Noutati / Publicatii

 

INFORMARE LEGISLATIVA

Prezenta informare contine detalii cu privire la modificarile legislatiei muncii, publicate recent:

I. Introducere majorare salariala voluntara pentru angajatii incadrati pe salariul minim de 2550 lei

II. Modificari pentru angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara

III. Introducere procedura in vederea aplicarii facilitatilor in sectorul constructii

I. INTRODUCERE MAJORARE SALARIALA VOLUNTARA PENTRU ANGAJATII INCADRATI PE SALARIUL MINIM DE 2550 LEI

In urma publicarii OUG 67/2022, incepand cu data de 1 iunie 2022 angajatorii pot majora salariul de baza lunar brut in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga la locul unde au functie de baza, cu o suma de 200 de lei pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii in urmatoarele situatii:

          a. angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, fara a include sporuri si alte adaosuri, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022;

          b. in cazul persoanelor nou angajate in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, suma de 200 de lei nu se ia in calcul pentru aplicarea deducerilor personale.

Regimul fiscal se aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut/stabilit la nivelul de 2.750 de lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv.

Suma de 200 de lei se diminueaza in functie de:

a) perioada din luna pentru care s-a acordat majorarea salariala;

b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului stabilit de OUG 67/2022;

c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;

d) data de la care inceteaza contractul individual de munca.

II. MODIFICARI PENTRU ANGAJATORII CARE DESFASOARA PE TERITORIUL ROMANIEI ACTIVITATI IN SECTORUL AGRICOL SI IN INDUSTRIA ALIMENTARA

Incepand cu 1 iunie 2022 intra in vigoare cateva modificari aduse de Legea nr. 135/2022 Codului Muncii si Codului Fiscal.

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, in perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna. 

Acest salariu minim se aplica exclusiv angajatorilor care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:

CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe 

    011 – Cultivarea plantelor nepermanente; 

    012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; 

    013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire; 

    014 – Cresterea animalelor; 

    015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor); 

    016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

CAEN 10: Industria alimentara.

Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

Beneficiaza de facilitati fiscale in perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028 inclusiv, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) angajatorii desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:

  1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe

    011 – Cultivarea plantelor nepermanente; 

    012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; 

    013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire; 

    014 – Cresterea animalelor; 

    015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor); 

    016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

  1. cod CAEN 10: Industria alimentara.

 

b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.

d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor ce urmeaza sa fie publicate in urmatoarele 30 de zile.

Facilitati fiscale

Prevederi speciale:

CAS

Prin exceptie, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.  Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale.

CASS

Persoanele fizice care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt asigurate pana la 31 decembrie 2028 inclusiv in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei. 

CAM

In cazul in care o schema de ajutor va fi introdusa, angajatorii din agricultura si industria alimentara vor putea aplica cota redusa a CAM. In acel moment urmatoarele prevederi vor deveni aplicabile:

Sanctiune nerespectare conditii

Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei conform art 260 alin (1) lit a) din Codul Muncii si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale introduse prin intermediul Legii nr. 135/2022.

III. INTRODUCERE PROCEDURA IN VEDEREA APLICARII FACILITATILOR IN SECTORUL CONSTRUCTII

In prezent, in vederea aplicarii facilitatilor pentru sectorul contructii, se utilizeaza Ordinul nr. 152/153/375/2022 ce prevede modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei 112 si Ordinul 239/2019 emis de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza prin care se prevedea mecanismul de calcul al cifrei de afaceri.

Prin intermediul Legii nr. 135/2022, s-a introdus in Codul Fiscal prevederea ca, in vederea aplicarii facilitatii pentru sectorul constructii, se va utiliza doar o procedura ce urmeaza a fi aprobata prin ordin al ministrului finantelor si publicata in termen de 30 de zile.

Reamintim ca facilitatile aferente sectorului constructii se adreseaza angajatorilor ce desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind: 

   (i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii; 

   (ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN: 

    2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 

    2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramica; 

    2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa; 

    2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii; 

    2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii; 

    2363 – Fabricarea betonului; 

    2364 – Fabricarea mortarului; 

    2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos; 

    2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei; 

    2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii; 

    1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii; 

    2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal; 

    2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice; 

    0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei; 

    0812 – Extractia pietrisului si nisipului; 

    2351 – Fabricarea cimentului; 

    2352 – Fabricarea varului si ipsosului; 

    2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.; 

   (iii) 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice raportate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar ale angajatorilor ce realizeaza cifra de afaceri din activitatile specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

Contexpert Consulting

Departament Salarizare