Noutati / Publicatii

 

INFORMARE LEGISLATIVA SALARIZARE

Prezenta informare contine detalii cu privire la modificarile si completarile legislative recente cu privire la:

MODIFICARI PRIVIND DETASAREA SALARIATILOR IN CADRUL PRESTARII DE SERVICII TRANSNATIONALE PE TERITORIUL ROMANIEI

Prin Hotararea nr. 654/2021 s-au adus urmatoarele modificari la Normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei.

Efectuarea de verificari si actiuni de control ale inspectoratelor teritoriale de munca in situatiile de detasare transnationala se realizeaza cu scopul de a urmari orice nerespectare sau abuz in ceea ce priveste normele aplicabile privind detasarea transnationala, inclusiv cazurile transnationale de munca nedeclarata si de activitate independenta fictiva in materie de detasare a salariatilor.

Termenul de transmitere inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea a declaratiei privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, in limba romana, este cel tarziu anterior inceperii activitatii (termenul anterior era de minimum o zi lucratoare inaintea inceperii activitatii

Transmiterea inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea a oricarei modificari a elementelor prevazute in anexa nr. 1, este cel tarziu in ziua producerii modificarii (termenul anterior era de 5 zile lucratoare de la data producerii acesteia)

Anexa nr. 1 actualizata cuprinde in prezent si masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta de art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea 16/2017.

Anexa nr 2 reprezinta notificarea privind prelungirea detasarii, prevazuta la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale ce trebuie transmisa de intreprindere catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala presteaza activitatea salariatii detasati.

In cazul in care salariatul, care a fost pus la dispozitia intreprinderii utilizatoare, isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat Romania, in contextul prestarii transnationale de servicii, intreprinderea utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei are obligatia de a informa agentul de munca temporara care a pus la dispozitie salariatul, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii pe teritoriul respectivului stat, si de a notifica inspectoratul teritorial de munca, cel tarziu in ziua anterioara detasarii salariatului pe teritoriul respectivului stat membru. 

MODIFICARI PRIVIND REDUCEREA TEMPORARA A TIMPULUI DE MUNCA

Masura reducerii timpului de munca este in continuare in vigoare. Termenul initial de 30 iunie 2021 pana la care se aplica masura a fost abrogat prin intermediul Hotararii nr. 677/2021. Conform legii in vigoare in prezent masura de aplica pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu.

Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca. Masura reducerii timpului de munca poate fi dispusa de angajator daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 

      a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;

      b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019.

Mai multe informatii cu privire la conditile aplicabile si procedura ce trebuie indeplinita in vederea reducerii timpului de munca sunt stabilite prin Ordonanta de urgenta nr 132/2020 si prin Hotararea nr. 719/2020.

Modelele documentelor ce trebuie depuse in vederea decontarii sumelor au fost publicate in Ordinul nr. 596/2021 privind aprobarea modelului cererii si al documentelor.

MODIFICARI PRIVIND CONCEDIILE SI INDEMNIZATIILE DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE

Incepand cu 1 august 2021 vor intra in vigoare urmatoarele modificari si completari ale Ordonantei de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate publicate prin intermediul Ordonantei de urgenta nr. 74/2021:

Venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 3 ori a acestuia, cu exceptia persoanelor care opteaza pentru incheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia

Indemnizatia de carantina se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017 (pana in prezent Ordinul nr. 15/2018/1.311/2017 nu a fost actualizat)

Varsta pana la care se poate acorda concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in cazul copilului cu afectiuni grave va deveni 18 ani (anterior era 16 ani).

Constituie contraventie desfasurarea activitatii de catre persoanele la unul dintre angajatori in perioada in care la celalalt/ceilalti angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical.

Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

     a) incalcarea dispozitiilor cu privire la punerea la dispozitia organelor de control ale caselor de asigurari de sanatate documentele justificative determinare valooare sume decontatate de FNUASS cu amenda de la 3.500 lei la 6.000 lei (anterior amenda era de la 2.500 lei la 5.000 lei);

     b) incalcarea dispozitiilor privind plata indemnizatiilor alaturi de salariu, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor si/sau calculul si plata eronata a indemnizatiilor cu amenda de la 3.500 lei la 6.000 lei lei (anterior amenda era de la 2.500 lei la 5.000 lei);

     c) incalcarea prevederilor privind desfasurarea activitatii la un angajaor in perioada in care la celalalt/ceilalti angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum si neplata/recuperarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate.

MODIFICARI PRIVIND TERMENELE DE REDEPUNERE ALE DOSARELOR DE RAMBURSARE INDEMNIZATII CONCEDII MEDICALE RESPINSE LA PLATA DE CATRE CASELE DE SANATATE

Prin intermediul Ordonantei de urgenta nr. 74/2021 s-au introdus urmatoarele prevederi cu privire la solutionarea dosarelor depuse respinse ce intra in vigoare de la 1 august 2021.

Pentru sumele solicitate spre decontare, respinse la plata de casele de asigurari de sanatate pentru care acestea au intocmit si transmis comunicarile de respingere a platii si pentru care angajatorii nu au depus o noua cerere de restituire insotita de documentele care dovedesc remedierea cauzelor de respingere la plata inscrise in comunicare, termenul-limita de depunere este data de 31 decembrie 2021. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, termenul de remediere a cauzelor de respingere si de depunere a cererilor de restituire insotite de documentele justificative este de maximum 90 de zile de la data primirii comunicarii. 

Sumele inscrise in cererile de restituire inregistrate la casele de asigurari de sanatate, in afara termenelor prevazute anterior, se resping definitiv la plata si nu se deconteaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. 

Contexpert Consulting

Departament Salarizare