Noutati / Publicatii

 

Modificarile fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie 2018 si impactul acestora asupra firmelor

Cresterea plafonului pana la care o firma poate plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, reorganizarea contributiilor sociale, impozit pe venitul persoanelor fizice de 10%, majorarea salariului minim brut si sistemul platii defalcate a TVA sunt cateva dintre cele mai importante modificari fiscale introduse de Guvern si Parlament si aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018.

Mai jos va reamintim cele mai importante masuri care au intrat in vigoare anul acesta, incepand cu 1 ianuarie:

Impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru firmele cu venituri de pana la 1 milion de euro

De la 1 ianuarie 2018, pragul pana la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, echivalentul a 4.659.700 lei conform cursul de schimb de la 31 decembrie 2017.

Prin urmare, firmele ce au inregistrat la finalul anului 2017 venituri intre jumatate de milion de euro si un milion de euro, incepand cu 1 ianuarie 2018 nu vor mai plati impozit pe profit, de 16%, ci vor plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, daca exista salariati, fie de 3%, daca nu exista nici macar un salariat.

De asemenea, in sfera impozitarii microintreprinderilor vor intra acum si companiile ce activeaza in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital sau jocurilor de noroc si care se incadreaza in noul plafon stabilit, de un milion de euro. Totodata, regimul de microintreprindere a devenit obligatoriu incepand cu acest an si pentru cei care au venituri din consultanta ori management, atat timp cat acestea realizeaza total venituri sub plafonul de 1 milion de euro.

Tot incepand cu acest an a fost eliminata posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit in cazul societatilor care au un capital social de minimum 45.000 de lei, ceea ce inseamna ca, cei care sunt in etapa de investitii si inregistreaza acum pierderi ori cei care au o profitabilitate mai mica de aproximativ 6% raportata la cifra de afaceri nu vor mai avea nicio parghie prin care sa evite plata acestui impozit.

Atentie! Parlamentarii ar putea reintroduce totusi, printr-un proiect de lege adoptat de Senat si aflat acum la Camera Deputatilor, alternativa companiilor cu un capital social de cel putin 45.000 de lei si macar 2 salariati de a trece la impozit pe profit.

Reorganizarea contributiilor sociale si transferul CAS si CASS la salariat

De la 1 ianuarie 2018 exista doar 3 contributii sociale, dintre care 2 revin in totalitate salariatului, astfel:

In acelasi timp, angajatorul va plati o singura contributie, respectiv contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, care inglobeaza celelalte 4 contributii abrogate la final de 2017, si anume: contributia la somaj, contributia pentru concedii medicale, contributia pentru riscuri profesionale si contributia pentru creante salariale.

Reducerea impozitului pe veniturile persoanelor fizice de la 16% la 10%

Din pachetul transferului contributiilor face parte si reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, pentru veniturile din activitati independente (PFA, profesii leberale, drepturi de autor etc.), salarii si asimilate salariilor, chirii, investitii (cum ar fi veniturile din dobanzi, vanzarea de parti sociale si/sau actiuni etc., cu exceptia veniturilor din dividende pentru care, in continuare se va aplica cota de 5%), pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si din alte surse.

Masura este menita sa contrabalanseze cresterea contributiilor sociale care au fost trecute in sarcina angajatului, astfel incat valoarea neta a salariului sa nu fie afectata semnificativ. Totusi, pentru cei care sunt scutiti de la plata impozitului pe venit, cum sunt cei din IT sau cei care lucreaza pentru proiecte de cercetare-dezvoltare, angajatorii trebuie sa gaseasca resurse de crestere a salariilor brute, pentru ca netul angajatilor sa nu scada.

Atentie! Orice modificare a salariului minim brut in aceasta perioada va trebui raportata in Revisal pana la 31 martie 2018. Ulterior acestei date, angajatorii vor avea obligatia sa transmita in Revisal modificarea salariului de baza lunar brut in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii acesteia.

Salariul minim pe economie a crescut la 1.900 de lei

Inceputul de an a adus si majorarea salariului minim pe economie cu 450 de lei, de la 1.450 la 1.900 de lei. Totusi, trebuie tinut cont ca o buna parte din majorarea brutului este justificata de trecerea CAS si CASS in sarcina salariatului, astfel ca salariul brut de 1.900 de lei este echivalentul unui brut de 1.550 de lei pe sistemul din 2017.

Cat despre cresterea netului pentru un salariat platit cu minimul pe economie, vorbim de o majorare de 97 de lei. Astfel, daca un salariat platit cu minimul pe economie si fara persoane in intretinere primea in 2017 un net de 1.065 de lei (la un brut de 1.450 de lei), acesta primeste in 2018 un salariu net de 1.162 de lei, la un brut de 1.900 de lei.

Sistemul split TVA, obligatoriu doar pentru entitatile cu intarzieri la plata TVA si cele in insolventa

Mecanismul platii defalcate a TVA a fost modificat prin lege de Parlament, chiar la final de 2017, astfel incat aplicabilitatea sistemului a fost restransa doar la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza datorii la plata TVA si cele aflate in insolventa, care sunt nevoite astfel sa detina cel putin un cont special dedicat TVA.

Concret, obligatia aplicarii sistemului split TVA revine entitatilor care:

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care nu sunt obligate sa aplice sistemul split TVA pot trece, in mod optional, la plata defalcata a TVA. Acestea vor beneficia de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

Atentie! Persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania care intra in relatii comerciale cu persoane impozabile care aplica sistemul TVA split, au obligatia sa plateasca TVA-ul aferent achizitiilor defalcat, in contul de TVA al furnizorului, riscand amenzi de 0.06% din valoarea TVA care a fost platita eronat.

Mai multe detalii despre sistemul TVA split valabil din ianuarie 2018 gasiti accesand link http://www.contexpert.ro/ultimele-stiri/sistemul-split-tva-obligatoriu-din-2018-doar-pentru-firmele-cu-intarzieri-la-plata-tva-si-cele-in-insolventa

Reducerea bazei de calcul a contributiilor sociale datorate de PFA, profesii libere

Persoanele ce obtin venituri din activitati independente (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale/familiale) si profesii liberale datoreaza in 2018 CAS si CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, dupa cum urmeaza:

In conditiile in care cele mai multe persoane fizice vor alege sa achite CAS la plafonul minim, rezulta contributii lunare de 665 de lei, adica 475 de lei la pensii si 190 de lei la sanatate. Totusi, acestea vor fi datorate doar de persoanele ce realizeaza intr-un an venituri cel putin egale cu 12 salarii minime brute, adica 22.800 de lei.

Astfel, in situatia in care veniturile realizate in anul 2017 sunt sub nivelul veniturilor anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, PFA nu vor datora in 2018 contributiile sociale si nu vor fi obligate sa depuna declaratia 600, urmand sa achite doar impozitul pe venit de 10%.

Plafonul pentru inregistrarea in scopuri de TVA a ramas la 220.000 de lei

In octombrie 2017, Guvernul a obtinut de la Comisia Europeana o derogare pentru majorarea plafonului pentru inregistrarea in scopuri de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei.

Totusi, parlamentarii nu au reusit sa legifereze masura pana la final de 2017, astfel incat noul plafon sa se aplice de la 1 ianuarie 2018. In acest sens, Ministerul de Finante a anuntat ca plafonul pentru inregistrarea in scopuri de TVA va ramane la 220.000 de lei la inceput de 2018 si se va aplica pana cand cel de 300.000 de lei va fi introdus prin lege.