Noutati pentru mediul de afaceri din prima zi a anului 2017: Modificari in Codul fiscal si obligatii suplimentare
TVA a scazut de la 20% la 19%, taxa pe constructii speciale a fost eliminata, un nou impozit pentru turism si restaurante a fost introdus, acceptarea platii prin card devine obligatorie pentru aproape toti comerciantii. Sunt cele mai importante noutati care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2017. Contexpert va prezinta modificarile cu mare impact asupra mediului de business:
I. CODUL FISCAL
Legea 227/2015 – care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 – prevede cateva masuri de mare impact si pentru prima zi a acestui an:
- TVA standard de 19% fata de 20%;
- Impozitul pe constructii speciale, “taxa pe stalp”, a fost eliminat. Acest impozit se calcula in 2016 prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.
- Plafon maxim la CASS – Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se va calcula in limita plafonului echivalent cu cinci ori castigul salarial mediu brut pentru venituri din salarii sau cele asimilate salariilor daca totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decat acest plafon. Similar, masura se aplica veniturilor din pensii, veniturilor din activitati independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuala, veniturilor din chirii, activitati agricole si din investitii (dividende, dobanzi etc), toate aceste venituri fiind cumulate iar CASS aplicandu-se pana la plafonul maxim stabilit anterior.
- CASS pentru dividende si drepturi de autor – Din 2017, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incluse in baza de calcul a CASS, chiar daca beneficiarul va obtine venituri din salarii, pensii sau activitati independente, aplicandu-se insa plafonarea bazei lunare la cinci castiguri salariale medii brute.
- Au fost reduse accizele la carburanti (benzina, motorina ) cu echivalentul accizei suplimentare (7 eurocenti/litru) introduse în 2014.
Alte noutati au intrat in vigoare ca urmare a modificarii legii 227/2015 prin OUG 84/2016, astfel:
- Stock option plan: vizeaza orice persoana juridica ce acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia, sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential, sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectiva. Titlurile primite in cadrul acestui program nu sunt considerate venituri de natura salariala si nu se impoziteaza la momentul acordarii acestora. Anterior, facilitatea acordata pentru stock option plan era doar pentru titluri de valoare ale societatilor care erau tranzactionate pe o piata reglemenetata;
- Anul fiscal modificat – au fost aduse precizari necesare societatilor care deja aplica anul fiscal modificat si care au nevoie sa schimbe din nou perioada de raportare;
- S-a eliminat limitarea pana la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmand ca aceasta facilitate sa fie aplicata nelimitat. Scutirea se va aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fara achizitia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, modul de aplicare urmand sa fie detaliat prin norme.
- Cheltuielile cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor in cadrul invatamantului profesional si tehnic vor fi deductibile integral, atat la calculul impozitului pe profit, cat si al venitului net anual supus impozitului pe venit, in cazul activitatilor independente.
- S-a redus limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care microintreprinderile care pot opta pentru plata impozitului pe profit.
- Bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea, primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic, vor fi venituri neimpozabile.
- Remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri va fi exceptata de la plata contributiilor sociale obligatorii.
- TVA: Dispare Registrul Operatorilor Intracomunitari si se aplica regim special pentru agricultori persoane fizice, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole.
- Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B și 393) se va suspenda pana la 31 decembrie 2019.
- Contribuabilii care isi vor recapata codul de TVA, dupa ce le-a fost anulat de ANAF, vor fi repusi in drepturi, putand factura cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA.
II. IMPOZITUL SPECIFIC SE APLICA DE LA 1 IANUARIE 2017
Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Acest impozit va fi calculat in functie de cativa indicatori, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea. Va fi datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.
III. SE AMANA OBLIGATIILE DE INLOCUIRE A CASELOR DE MARCAT
Prin OUG 98/2016 se amana cu 9 luni termenele pentru utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic. Astfel, casele de marcat cu rola de hartie se vor putea achizitiona pana la 1 octombrie 2017, iar marii contribuabilii vor fi obligati sa le inlocuiasca incepand cu 1 ianuarie 2018. Contribuabilii mijlocii vor avea aceasta obligatie incepand cu 1 aprilie 2018, iar ceilalti contribuabili cu 1 iulie 2018.
IV. ACCEPTAREA PLATII PRIN CARD, OBLIGATORIE
Tot din prima zi a acestui an, a intrat in vigoare Legea 209/2016. Potrivit acesteia, comerciantii trebuie sa accepte platile prin card bancar daca au cifre de afaceri de peste 10.000 euro, in caz contrar putand fi sanctionati cu amenzi de pana la 7.500 lei. Obligatii le revin si bancilor care trebuie sa puna in functiune infrastructura necesara platilor prin card in cel mult 30 de zile de la data solicitarii, in caz contrar, riscand amenzi de pana la 50.000 lei.