Noutati / Publicatii

 

O practica ANAF cu grave repercusiuni pentru companii isi gaseste rezolvare: Dispar popririle multiple

Popririle vor fi instituite de Fisc asupra unui singur cont bancar, urmand ca intregul proces sa fie electronic si sa dureze cel mult cateva ore, fara a mai afecta inutil activitatea companiilor.

In prezent, autoritatile fiscale transmit titlurile executorii prin posta la toate bancile unde debitorul are conturi deschise si, in practica, sunt grave repercusiuni. Una dintre cele mai mari probleme este ca organul fiscal are autoritatea sa instituie poprirea asupra tuturor conturilor debitorului. Desi banca are obligatia sa indisponibilizeze doar sumele prevazute in titlul executoriu, au existat foarte multe cazuri unde au fost retinute sume mai mari, in principal prin poprirea mai multor conturi simultan.

O alta problema este ca, desi legea da un termen de cinci zile pentru restituirea banilor retinuti in plus fata de debit, in realitate procedurile de ridicare a popririi si restituire a sumelor pot dura cateva saptamani, de multe ori, debitorii fiind nevoiti sa prezinte personal la banca decizia de ridicare a popririi.

Nici comunicarea prealabila nu este lipsita de probleme, avand in vedere ca somatia privind instituirea titlului executoriu nu ajunge de fiecare data cu 30 de zile inainte, asa cum prevede legea.

Atragem atentia ca inadvertentele din fisele de platitor dintre autoritatile fiscale si contribuabili produse de erori sau neinregistrarea de catre autoritati pot duce la instituirea de titluri executorii si, implicit, la neplaceri inutile pentru companii.

Ce urmeaza sa se schimbe?

Atat metodele  de blocare, cat si cele de deblocare a conturilor bancare ar urma sa se aplice in timp real prin intermediul schimbului de informatii si documente in mediu electronic, intre administratia fiscala si institutiile de credit la care acesti contribuabili au deschise conturi bancare.

Astfel, ar urma sa fie inlaturate deficientele legate de  intarzierea ridicarii masurii popririi conturilor bancare in cazul stingerii obligatiilor fiscale, intarzieri  care,  de cele mai multe ori, afecteaza activitatea contribuabililor

Cum se vor institui popririle?

Vor fi indisponibilizate doar conturile/sumele efectiv necesare pentru executarea creantei fiscale si nu toate din toate conturile, de la toate bancile.

Bancile vor vira in conturile  bugetare doar suma necesara acoperirii creantei executate, evitandu-se astfel in totalitate situatiile de restituire ulterioara a sumelor executate in plus.

Cum se va ridica poprirea?

Conturile bancare vor fi deblocate in cateva ore de la momentul in care s-a constatat ca a fost acoperita obligatia restanta.

Acum, procedura e de durata pentru ca ANAF infiinteaza poprirea la toate bancile unde debitorii detin conturi, iar acestea indisponibilizeaza sumele din conturi si le vireaza in conturile bugetare. Comunicarea are loc prin posta si decizia de ridicare a popririi ajunge la banca in minimum 10 zile, timp in care toate conturile contribuabilului raman blocate.

Pentru a evita blocarea pe o perioada indelungata, contribuabilii merg la fisc si solicita sa primeasca si sa duca personal la banci scrisorile de ridicare a popririi, iar daca sumele virate de banci sunt mai mari decat obligatia fiscala supusa executarii, diferentele de sume se restituie debitorilor, ulterior, la cererea acestora, dupa o perioada de timp de cele mai multe ori nerezonabila.

Precizare: Masurile au fost facute publice de ANAF ca parte a unui pachet de modificare a Codului de procedura fiscala, dar nu sunt inca in vigoare. Autoritatile au anuntat ca vor fi implementate in acest an.