Noutati / Publicatii

 

Regimul microintreprinderilor a fost complicat excesiv, dar a adus avantaje fiscale minore

Desi ar trebui sa fie cel mai simplu de inteles si de aplicat sistem de impozitare, avand in vedere ca vizeaza afacerile mici si foarte mici, regimul microintreprinderilor a devenit mult mai complicat, in acest an, din cauza conditionarii cotelor de impozit de numarul de angajati, dar si a modificarilor aduse bazei de impozitare.

Avantajele efective, din punct de vedere al economiilor realizate in baza unei cote mai scazute, de exemplu  de 1%, sunt minore, pentru ca reducerea impozitului datorat asupra veniturilor societatii este compensata de taxele mai mari platite pentru cei doi salariati care trebuie angajati obligatoriu cu norma intreaga.

Daca luam in calcul si majorarea salariului minim, incepand cu luna mai, observam ca lunar  pentru doi angajati societatea trebuie sa plateasca la buget 1.226 lei,  cu 212 lei mai mult decat in perioada ianuarie –aprilie 2016 cand salariul minim brut era 1.050 lei.

In conditiile in care o companie intentioneaza sa angajeze unul sau doi salariati strict in scopul obtinerii unei cote reduse de impozitare, trebuie retinut faptul ca totalul taxelor aferente salariatilor cumulate cu sumele ce trebuie achitate ca si impozit pentru microintreprinderi, la o cifra de afaceri sub plafonul prevazut pentru microintreprinderi, nu reprezinta o taxare mai avantajoasa fata de situatia in care se opteaza pentru un procent mai mare de impozitare fara salariati.

Pe de alta parte, trebuie sa punctam si faptul ca modificarea numarului de angajati inseamna, automat, pe langa trecerea la o alta cota de impozitare, mai multa birocratie (declaratii fiscale, modificari in Revisal etc). Asadar, fluctuatiile de personal pot afecta afacerea, iar acest fapt este destul de frecvent.

Care sunt cotele?

Acestea se aplica – in functie de evolutia numarului de salariati – din trimestrul in care s-a efectuat modificarea.

Pentru microintreprinderile care au unul sau doi salariati, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati. Pentru mentinerea sau modificarea cotelor de impozitare, noii salariati trebuie sa aiba contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe determinata de cel putin 12 luni.

Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Totusi, conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

Prin exceptie, cota de 1% se aplica in primele 24 de luni de la data inregistrarii pentru microintreprinderile:

Cota de 1% este mentinuta in primele 24 luni in cazul in care societatea nu se afla intr-una din urmatoarele situatii in primele 48 luni de la data inregistrarii:

Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in primele 60 de zile de la inregistrarea persoanei juridice.

Care sunt conditiile pentru microintreprinderi?

Care este baza de impozitare a veniturilor?

Este constituita de veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile aferente/din:

La baza de impozitare se adauga:

Valoarea de achizitie a caselor de marcat se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

___________________________________________________________________________________

Articole similare:

Modificare Cod de procedura fiscala

Important! Se anunta noi simplificari la formularul D088

Atentie: Toate societatile care au cod de TVA vor putea fi obligate sa depuna 088 daca au datorii sau daca ANAF identifica diferente intre datele declarate prin 394

10 ordine ale Ministrului Finantelor vor fi abrogate. Vezi lista

Dintre serviciile Contexpert, va prezentam: