Lista jurisdictiilor cu care Romania colaboreaza pentru schimbul automat de informatii fiscale a fost actualizata la inceputul lunii august, prin publicarea unui act normativ in Monitorul Oficial. Astfel, numeroase jurisdictii cunoscute drept paradisuri fiscale, dar nu numai, vor trebui sa furnizeze informatii anuale cu privire la:
Ordinul ANAF nr. 2309/2017 a intrat în vigoare pe 3 august 2017 si a actualizat lista jurisdictiilor cu care Romania va colabora in baza Acordului multilateral al autoritatilor competente pentru schimbul automat de informatii privind conturile financiare.
Cu alte cuvinte, jurisdictii precum Insulele Virgine Britanice, Bermuda, Insula Man, Insulele Cayman sau Seychelles, cunoscute drept paradisuri fiscale, vor comunica autoritatilor din Romania informatii de interes in domeniul financiar-contabil.
In total sunt 73 de jurisdictii care vor lua parte la acest tip de raportare, dintre care 23 vor raporta informatiile incepand cu anul fiscal 2017. Dintre acestea, amintim: Africa de Sud, Anguilla, Argentina, Bermuda, Columbia, Gibraltar, Groenlanda, Guernsey, Islanda, India, Insulele Feroe, Insulele Man, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Britanice, Jersey, Liechtenstein, Mexic, Montserrat, Norvegia, Republica Coreea (Coreea de Sud), San Marino, Seychelles.
In continuare, din 2018 se vor aplica alte 50 de acorduri de colaborare cu jurisdictii raportoare precum Australia, Belize, Brazilia, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Israel, Monaco, Panama, Rusia, Turcia, Singapore, Qatar, Mauritius, Hong Kong, Malaezia, Liban, Kuweit, Insulele Marshall, printre altele.
Toate aceste acorduri apar independent de conventiile de evitare a dublei impuneri, care au deja prevazuta o procedura pentru schimbul de informatii fiscale.
Desigur, masura analizata justifica intr-o oarecare masura si dorinta de eliminare a impozitului pe dividende incepand cu anul 2018, prevedere inclusa in programul de guvernare si regasita intr-un proiect de modificare a Codului fiscal, aflat acum in dezbatere publica.
Revenind la schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza Fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate, acesta a fost semnat de ministrul finantelor publice inca din 2014.
De altfel, Comisia Europeana stabilise de la final de 2012 un plan de actiune privind consolidarea luptei impotriva fraudei si evaziunii fiscale, solicitand ca schimbul automat de informatii sa reprezinte un standard european si international in chestiuni fiscale.