In luna iunie, guvernul a adoptat printr-un memorandum Planul BEPS (Base Erosion and Profit Shift) – Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor, elaborat de OECD. Termenul tehnic se refera la efectul negativ al strategiilor de evitare a taxelor, utilizate de companiile multinationale sau de grupurile de companii. Implicatiile vor fi fara precedent, iar unele grupuri ar putea fi chiar nevoite sa-si reconfigureze intregul lant de detineri.
Cu alte cuvinte, prin aceste reglementari se intentioneaza ca profiturile sa fie taxate acolo unde are loc activitatea economica si se creeaza valoare.
Totodata, va fi monitorizat impactul dublei netaxari (prin stabilirea rezidentei fiscale, fara sediu permanent), precum si intarirea regulilor privind societatile straine controlate (o societate straina controlata reprezinta o entitate inregistrata si care desfasoara activitati intr-o jurisdictie sau tara diferita de cea in care este rezidenta societatea detinatoare sau care o controleaza).
Mai precis, BEPS tinteste strategiile de planificare fiscala care exploateaza lacunele si inadvertentele legislative in scopul transferarii artificiale a profiturilor catre jurisdictii fara taxe sau cu taxe reduse.
Masurile de combatere a acestor practici vor reforma principiile fiscalitatii din Romania.
Planul BEPS, prin cele 15 seturi de actiuni, include recomandari pentru modificarea legislatiei si va aduce schimbari in urmatoarele zone:
Totodata, directiva (UE) 1164/2016, adoptata in iulie, stabileste normele impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale si va afecta activitatea grupurilor multinationale. Directiva urmareste impiedicarea evitarii platii impozitului pe profit de catre societatile rezidente prin devierea veniturilor catre filiale/sucursale situate in tari cu un nivel mai redus de impozitare.
Aceasta se va aplica contribuabililor supusi impozitului pe profit intr-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entitati rezidente fiscal in afara UE si stabileste norme pentru: limitarea deductibilitatii dobanzilor, impozitarea la iesire (en. exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societatilor straine controlate si impozitarea aranjamentelor hibride.
Care va fi impactul?
O schimbare majora va avea loc in abordarea globala, inclusiv in Romania care preia aceste masuri, a taxarii business-urilor internationale care poate fi considerata cel mai mare cutremur in fiscalitate la nivel mondial, din ultimul secol. Astfel, vor aparea: