Noutati / Publicatii

 

Sistemul split TVA, obligatoriu din 2018 doar pentru firmele cu intarzieri la plata TVA si cele in insolventa

Mecanismul platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata va fi aplicat, de la 1 ianuarie 2018, doar de firmele cu datorii la plata TVA si cele aflate in insolventa, potrivit legii de aprobare a Ordonantei split TVA. Restrangerea aplicarii sistemului split TVA a fost aprobata de Parlament si mai are nevoie doar de promulgarea prin decret prezidential pentru a intra in vigoare.

Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptata miercuri, 13 decembrie 2017, de Camera Deputatilor si va ajunge, pentru promulgare, la presedintele tarii.

In forma aprobata de parlamentari, sistemul split TVA va fi aplicat obligatoriu doar de firmele care inregistreaza datorii la plata TVA (peste un anumit plafon) si cele in insolventa. Pentru celelalte, mecanismul platii defalcate a TVA, care presupune detinerea unui cont special de TVA, pentru plata si incasarea acestei taxe, va fi pur optional.

Concret, potrivit documentului, vor fi obligate sa aplice sistemul split TVA firmele care:

Atentie! Daca o firma va avea, la 31 decembrie 2017, datorii la plata TVA mai mari decat cele amintite si nu va achita TVA scadenta pana la finalul lunii ianuarie 2018, atunci va aplica sistemul split TVA incepand cu 1 martie 2018.

Celelate entitati care inregistreaza obligatii TVA restante incepand cu 1 ianuarie 2018 vor fi inregistrate in sistem incepand cu data de 1 a celei de-a doua luni urmatoare celei in care termenul de 60 de zile lucratoare de la scadenta a fost indeplinit. De exemplu, daca TVA-ul aferent lunii ianuarie 2018 care are scadenta 26 februarie 2018 nu este achitat pana pe 18 mai 2018 iar suma neachitata depaseste plafonul mentionat mai sus, entiatea va fi obligata sa aplice sistemul TVA split incepand cu 1 iulie 2018, chiar daca plata TVA-ului restant se face in perioada 19 mai – 30 iunie 2018.

O data intrate in sistemul split TVA, companiile cu intarzieri la plata TVA il vor putea parasi la minimum 6 luni de la momentul in care nu vor mai avea restante. In acelasi timp, firmele in insolventa vor putea iesi din sistemul split TVA doar dupa ce nu se vor mai afla sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Cat despre contribuabilii care vor aplica de bunavoie sistemul, fara a avea o astfel de obligatie, acestia vor putea renunta la aplicarea sistemului la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la inrolare.

In forma finala a documentului, s-a stabilit ca entitatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa faca plata defalcata a TVA atunci cand intra in relatii comerciale cu contribuabili ce sunt inscrisi in Registrul persoanelor ce aplica TVA split. De asemenea, nici nerezidentii nu au aceasta obligatie, cu conditia ca acestia sa nu fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Atunci cand o factura este achitata partial si are mai multe cote de TVA si/sau mai multe regimuri de impozitare, alocarea sumelor platite se face in ordinea descrescatoare a cotelor de TVA. Prin exceptie, in cazul in care contractual/clientul mentioneaza ca suma este alocata unei anumite parti din factura, beneficiarul va aloca in acest sens suma platita.

Nu exista obligatia platii defalcate a TVA, chiar daca furnizorul aplica acest sistem, atunci cand:

In alta ordine de idei, persoanele impozabile ce vor intra sub sfera de aplicare a sistemului vor avea obligatia de a vira in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare (in loc de 7 zile, cum stabilise Guvernul) de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:

In ceea ce priveste executarea contului de TVA, aceasta se va face doar pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii (nu insa si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale, asa cum se stabilise initial prin O.G. nr. 23/2017).

Conform modificarilor, transferul sumelor din contul de TVA catre alte conturi nu mai trebuie efectuat cu aprobarea ANAF. Insa, in cazul in care din contul de TVA se fac si alte plati decat cele prevazute de lege, entitatea rasca o amenda de 50% din suma reprezentand TVA platita eronat.

In continuare entitatile care sunt inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa faca plata TVA defalcat daca furnizorul este inregistrat in sistem. In cazul in care plata a fost efectuata in contul curent al furnizorului si aceasta nu este corectata in termen de 7 zile lucratoare, beneficiarul va plati o penalitate de 0.06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii si pana la data corectarii acesteia prin plata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului sau prin prezentarea dovezii ca furnizorul a efectuat transferul sumei in contul sau de TVA.

Potrivit actului normativ, firmele inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati:

Mai departe, firmele care vor opta pentru aplicarea sistemului split TVA dupa 1 ianuarie 2018 vor beneficia de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. De aceeaşi facilitate vor beneficia, de la inceputul anului viitor, si persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in 2017.

In concluzie, daca presedintele va fi de acord cu toate aceste prevederi, aprobate de Parlament, este de asteptat ca legea pentru aprobarea sistemului split TVA sa apara in Monitorul Oficial pana la finalul anului, astfel incat sa se poata aplica din ianuarie 2018.