Noutati / Publicatii

 

Situatiile financiare: Chiar daca este permisa corectarea erorilor, nu veti scapa de amenzi!

Situatiile financiare anuale pot fi corectate doar pentru anumite erori si in anumite conditii. Mai mult, chiar si pentru greselile care pot fi reparate, indreptarea lor nu exonereaza operatorul economic de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii, respectiv amenzi de pana la 10.000 lei.

Din acest motiv, Contexpert va recomanda sa intocmiti cu mare atentie documentele aferente exercitiului financiar 2015 pentru a evita riscuri si costuri administrative suplimentare.

Corectarea situatiilor financiare este prevazuta de ordinul 450/2016, care a intrat in vigoare pe 12 aprilie 2016. Avand in vedere ca legea contabilitatii nu permite depunerea unui alt set de documente, Ministerul de Finante a emis aceasta procedura indicand categoriile de erori si modalitatea in care pot fi indreptate.

Procedura vizeaza operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial (asociatii, fundatii).

In primul rand, este foarte important de remarcat ca un alt set de situatii financiare se poate depune numai pentru corectarea erorilor mentionate in procedura, nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile.

Pentru erorile contabile (de exemplu omiterea declararii unor venituri ori cheltuieli in perioada la care ele se refera, calcularea eronata a unor impozite ce sunt rectificate ulterior ori incadrarea eronata a elementelor de activ si de pasiv in posturile bilantiere) nu se poate depune un alt set de situatii financiare!

Astfel, fiecare entitate, in functie de reglementarile care i se aplica, va corecta erorile contabile conform ordinelor 1.802/2014, 1.969/2007 sau 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste situatii, nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale corectate.

Prin urmare:

 

Pentru ce tipuri de erori se poate depune alt set de situatii financiare?

In schimb, este posibila depunerea unui alt set de situatii financiare/raportari contabile daca erorile constatate sunt determinate de completarea eronata a:

Alte tipuri de erori care pot reprezenta obiectul corectarii:

In al doilea rand este foarte important de retinut ca situatiile financiare/raportarile contabile anuale corectate pot fi depuse doar la registratura organului fiscal, atat in format electronic, cat si listate.

Totodata, administratorul trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare.

 

In al treilea, dar nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca, inclusiv pentru situatiile care permit corectarea erorilor constatate, operatorii economici nu sunt exonerati de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii.

Conform legii contabilitatii, prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Depunerea mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu financiar reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Termenul limita de depunere a situatiilor financiare/raportarilor contabile anuale care cuprind informatii corectate este sfarsitul exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori. Pentru exercitiul financiar 2014 termenul limita este 29 aprilie 2016.