Semnalam ca notificarile ANAF referitoare la declararea inactivitatii fiscale s-au inmultit considerabil, in ultima perioada, din experienta echipei Contexpert. Durata expirata de functionare a societatii, a actului de detinere a spatiului folosit ca sediu sau lipsa organelor statutare sunt cele trei motive ale transmiterii notificarii. Atragem atentia ca, desi se acorda un termen de 30 de zile pentru remediere, in practica pot aparea diverse situatii din cauza carora termenul sa nu poate fi respectat. Consecinta declararii inactivitatii fiscale este pierderea codului de TVA si prin urmare, a dreptului de a deduce taxa.
In ce situatii se poate declara firma inactiva fiscal?
Retineti ca, din acest an, ca urmare a modificarilor aduse Codului de Procedura fiscala (legea 207/2015), au fost introduse 3 noi situatii in care contribuabilul/platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica poate fi declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii, respectiv:
Fiind reglementari noi, efectele – transmiterea notificarilor – au inceput sa devina vizibile in ultimele saptamani.
Aceste 3 situatii se adauga la cele 4 care erau prevazute si pana in acest an, respectiv:
De mentionat ca pentru neindeplinirea niciunei obligatii declarative prevazute de lege pe parcursul unui semestru calendaristic, declararea in inactivitate nu se poate face inainte de implinirea termenului de 15 zile. in cazurile in care societatea nu mai are organe statutare sau durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata, declararea in inactivitate se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea unei notificari.
Declararea ca inactiv se face prin decizie ANAF si este inscris in registrul contribuabililor inactivi.
In concluzie, trebuie sa verificati daca mentiunile referitoare la sediu, durata functionarii societatii sau organele staturare inscrise la Registrul Comertului sunt actualizate. Trebuie sa retineti ca intre ANAF si Recom exista o comunicare interinstitutionala si, prin urmare, autoritatile fiscale primesc, periodic, informatii referitoare la situatia societatilor.
In cazul in care ati fost notificat, trebuie sa remediati situatiile semnalate in maxim 30 de zile de la comunicare, in caz contrar deveniti inactiv si va este anulat codul de TVA. Daca astfel de situatii apar din eroarea ANAF (comunicare defectuoasa intre bazele de date ale institutiilor publice), atunci se anuleaza decizia de declarare a contribuabilului/platitorului ca inactiv, cu efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut.
Procedurile de inactivare/reactivare se regasesc in OPANAF 3846/2015.
Care sunt consecintele fiscale ale declararii unui contribuabil inactiv?
Conform Codului Fiscal, inactivitatea fiscala atrage anularea codului de TVA, cu consecinte asupra deducerii TVA-ului si ajustare a TVA aferenta mijloacelor fixe existente la data declararii inactivitatii. De asemenea, contribubailul declarat inactiv isi pierde si dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toata perioada cat este inactiv fiscal. In acelasi timp, sunt afectati si partenerii de afaceri pentru ca, la randul lor, acestia pierd dreptul de a deduce cheltuielile si TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal.
Fie din lipsa de informatii, fie din eroare, cei care ajung sa piarda codul de TVA trebuie sa indeplineasca atat obligatiile de a fi reactivati fiscal – prin remedierea problemelor care au dus la aceasta situatie -, cat si pe cele de a se reinregistra in scopuri de TVA, parcurgand procedura care implica depunerea formularului 088. Reamintim ca formularul 088 si procedura au fost modificate si se vor aplica, in noua forma, de la 1 august 2016. Depunerea formularului 088 inseamna o evaluare din partea autoritatii fiscale a riscului fiscal (mic, mediu, mare) care este secreta si, in urma careia, exista posibilitatea de a nu se reprimi codul de TVA.